BLOG

De top 10 dilemma’s in de advocatuur

Intervisie onderwerpen voorbeelden

Sinds de lancering van het platform Intervisie Advocatuur zijn we zo’n vijftig intervisies verder. Vaak krijgen we voorafgaand aan een intervisiebijeenkomst de vraag of wij ook voorbeelden hebben van onderwerpen die zoal worden besproken tijdens een intervisie. Hieronder volgt de top 10 van meest gehoorde onderwerpen in de advocatuur.

De top 10 dilemma’s in de advocatuur


1. Belangenverstrengeling

Voorbeeld: Je treedt op voor een BV, maar de twee 50%-aandeelhouders krijgen mot en proberen je elk in hun kamp te krijgen. Eén van de twee heb je eerder bijgestaan in een andere zaak. Wat nu?

2. Integriteit

Voorbeeld: Je voelt aan je water dat je cliënt geen zuivere koffie is, maar je kan je vinger er niet achter krijgen. Wat nu?

3. Gedragsregels vs. cliëntbelang

Voorbeeld: Confraternele correspondentie bewijst dat er sprake is van misbruik van recht door de wederpartij. Handel je in strijd met de gedragsregels en breng je, in het belang van je cliënt, de stukken in?

4. Werkgever/werknemer-issues

Voorbeeld: Al je personeel werkt thuis vanwege corona. Bij één medewerker neemt de declarabiliteit wel erg af. In het gesprek draait ze er omheen, waardoor je er niet achter komt wat er speelt. Wat nu?

5. Verwachtingsmanagement

Voorbeeld: Je vindt werken in het weekend niet erg, maar deze cliënt komt echt elke zaterdag met spoedklussen. Hoe zorg je ervoor dat dit verandert zonder je cliënt te verliezen?

6. Urendruk

Voorbeeld: De zaak vergt extra studietijd. Je twijfelt of je die uren wel kan schrijven of dat je dit gewoon al had moeten weten. Het urentarget is hoog, maar kan je het maken richting cliënt?

7. Financiële zaken

Voorbeeld: Je loopt regelmatig aan tegen wanbetalers. Ligt het aan jezelf? Moet je ‘harder’ worden? Hoe doe je dat? Welke maatregelen nemen anderen eigenlijk?

8. Wel of niet procederen?

Voorbeeld: Juridisch gezien heeft jouw cliënte het gelijk volledig aan haar zijde. De wederpartij wil dat echter niet inzien en doet een ‘prima’ schikkingsvoorstel. Je zou graag willen procederen, maar je cliënte twijfelt. Wat nu?

9. Foute wederpartij

Voorbeeld: De wederpartij brengt stukken in afkomstig uit een andere procedure waarin je voor een andere cliënt tegen hem hebt opgetreden. Voorts wordt zomaar gedreigd met een klacht. De stukken doen niet ter zake en het dreigen met een klacht is nergens op gebaseerd, maar alles kost wel tijd, geld en energie. Hoe ga je om met een dergelijke wederpartij?

10. Intern tegenstrijdig belang

Voorbeeld: Je bent bedrijfsadvocaat en de directie verzoekt je om een reorganisatie door te voeren. Dit betekent dat je ontslaggesprekken moet gaan voeren met directe collega’s. Kan dit eigenlijk wel?

Herken jij één van deze onderwerpen of heb je een geheel andere? Breng je casus in tijdens één van onze intervisiebijeenkomsten. Inschrijven is eenvoudig: check de agenda! Of praat mee met dit onderwerp op LinkedIn.

Ontdek intervisie, maak je uren en haal je punten bij Intervisie Advocatuur!

Tjeerd Poot

Bio Tjeerd Poot

Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius Arbeidsrecht en de specialisatie-opleiding voor privacyrecht advocaten aan de Universiteit van Leiden. Tjeerd staat binnen het arbeidsrecht zowel werkgevers als werknemers bij. Daarnaast houdt hij zich bezig met het toegangsbeleid aan de poorten van de Rotterdamse haventerminals waar het onder andere gaat om alcohol, drugs en medicijnen controles.