Door: Tjeerd Poot
16 november 2021 |  

De intervisie roddelmethode is één van de vele methodes die kan worden ingezet bij intervisie. De meeste mensen hebben weleens met roddelen te maken gehad in het dagelijks leven. Roddelen wordt vaak niet met iets positiefs geassocieerd maar met valsheid en doortraptheid. Echter, wanneer effectief ingezet tijden intervisie kan de roddelmethode uitkomst bieden. Wat houdt de roddelmethode in en wanneer zet je hem in? We leggen het hieronder uit.

Wat is de intervisie roddelmethode?

De intervisie roddelmethode is een speelse intervisiemethodiek, die vraagt om een accurate uitvoering. Doordat de intervisieleden ongecensureerd mogen roddelen over bepaalde vragen en onderwerpen, krijgt de inbrenger nieuwe inzichten op zijn of haar intervisievraagstuk. Bij de intervisie roddelmethode is het belangrijk dat de intervisiegroep elkaar kent en er een veilige en comfortabele sfeer heerst, omdat er soms ‘pijnlijke’ inzichten gevonden kunnen worden.

Wat doe je tijdens de intervisie roddelmethode?

Tijdens de roddelmethode praten en discussiëren deelnemers openlijk over de casusinbrenger en zijn of haar dilemma. Vragen die hierin gesteld kunnen worden zijn:

  • Hoe zit de casusinbrenger ‘erin’ en wat is zijn of haar ‘eigen aandeel’ in de casus?
  • Hoe is deze situatie ontstaan en wat heeft dit met de casusinbrenger te maken?
  • Wat is de onderliggende thematiek waar de casusinbrenger bij dit dilemma tegenaan loopt?

Door hierover te roddelen met elkaar, kan de casusinbrenger door te luisteren tot nieuwe inzichten komen. De intervisie roddelmethode dient wel goed begeleid te worden, want het kan heel kwetsbaar zijn voor de casusinbrenger om te luisteren naar het roddelen. De intervisie roddelmethode kent dus ook een aantal nadelen, zoals:

  1. Wanneer het roddelen doorslaat is het vaak niet meer helpend en kan dit een negatieve ervaring zijn voor de casusinbrenger. De tip is dus om te roddelen met respect.
  2. Vaak kan met de intervisie roddelmethode de blinde vlek van de casusinbrenger worden geraakt, waardoor een gevoelige snaar kan worden geraakt. Het komt ook voor dat de casusinbrenger zich totaal niet herkent in het geroddel. Dit is doorgaans ook het geval bij een blinde vlek. De intervisie roddelmethode lijkt dan niet gewerkt te hebben, maar de uitwerking vindt meestal plaats na afloop van de intervisie roddelmethode.
  3. Bij inhouse intervisies, waar de deelnemers ook collega’s van elkaar zijn, is de intervisie roddelmethode vanwege gevoeligheden af te raden. Het kan het onderlinge vertrouwen beschadigen omdat mensen roddelen met meer informatie doordat ze elkaar kennen. Hierdoor kan een onveilige situatie ontstaan voor de casusinbrenger.

      De voordelen van de intervisie roddelmethode

      Uiteraard heeft de intervisie roddelmethode ook een aantal voordelen, zoals:

      1. Wanneer een groep of een deelnemer vastloopt, kan het roddelen helpen om wat beweging te krijgen.
      2. Iedereen kan zeggen wat hij of zij vindt, omdat roddelen weinig barrières kent.
      3. Door te roddelen kan je soms wat beter tot de kern van de zaak komen, die anders mogelijk onbesproken blijft.

      Je kunt de intervisie roddelmethode inzetten wanneer de intervisiebijeenkomst wat doorkabnelt en de deelnemers niet het achterste van hun tong laten zien. Ook als de casusinbrenger niet tot de kern kan komen of met helpende vragen niet zijn eigen blinde vlek kan waarnemen. Op dit soort momenten kan het effectief zijn om de intervisie roddelmethode in te zetten.

      Moet je nog je intervisiepunten halen? Schrijf je dan nu in via onze agenda!

      Terug naar overzicht    Inschrijven
      Over de schrijver
      Tjeerd Poot

      Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.

      Laatste blog berichten

      Intervisie: Het belang van vragen en voorbeeldsituaties

      17 mei 2023

      Vragen kunnen dienen als startpunt om de advocaat te stimuleren tot zelfreflectie, bewustwording en het verkennen van verschillende perspectieven. Ze helpen om voorbij de oppervlakte te kijken en de diepere lagen van het dilemma te onderzoeken. Hierbij een aantal voorbeelden van vragen tijdens intervisie...

      Lees meer

      Wat is het doel van intervisie?

      5 januari 2022

      Vaak horen we dat (sceptische) advocaten zich afvragen met welk doel de Nederlandse Orde van Advocaten intervisie verplicht heeft gesteld. Wij als intervisie-fans, begrijpen dat wel. Het doel van intervisie is namelijk om eens stil te staan en te reflecteren op casussen en dilemma’s uit de praktijkvoering. Dit met als doel inzicht te krijgen in eigen houding en gedrag.

      Lees meer

      De voordelen van intervisie op een rij

      5 januari 2022

      Sinds maart 2020 is het verplicht voor advocaten om te voldoen aan de kwaliteitstoets. Hiervoor kunnen advocaten kiezen voor verschillende varianten. De opties zijn 1) intervisie 2) gestructureerd intercollegiaal overleg en 3) peer review. Omdat de NOvA wilde stimuleren dat advocaten zouden kiezen voor intervisie (optie 1), vind je hier een aantal voordelen van intervisie op een rij.

      Lees meer

      Waarom stelde de Orde van Advocaten intervisie verplicht?

      16 november 2021

      We leven in veranderende tijden. De verwachting is dat de advocatuur in razend tempo met een behoorlijk aantal vernieuwingen te maken gaat krijgen. Intervisie voor advocaten kan daarbij helpen. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft intervisie per 1 maart 2020 verplicht gesteld. Hiermee volgen ze andere beroepsgroepen op, zoals therapeuten en medici, die al langer gewend waren aan intervisie.

      Lees meer

      Wat houdt de intervisie roddelmethode in?

      16 november 2021

      De intervisie roddelmethode is één van de vele methodes die kan worden ingezet bij intervisie. De meeste mensen hebben weleens met roddelen te maken gehad in het dagelijks leven. Roddelen wordt vaak niet met iets positiefs geassocieerd maar met valsheid en doortraptheid. Echter, wanneer effectief ingezet tijden intervisie kan de roddelmethode uitkomst bieden. Wat houdt de roddelmethode in en wanneer zet je hem in? We leggen het hieronder uit.

      Lees meer

      Intervisie vraag voorbeeld? Ontdek helpende vragen bij intervisie

      7 september 2021

      Heel soms heeft een deelnemer geen dilemma voor intervisie. De advocaat in kwestie ‘loopt even nergens tegenaan’. Het levert bij mij altijd een glimlach op. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand geen intervisie vraag als voorbeeld heeft, maar eigenlijk ook weer niet. Daarom volgt hieronder een intervisie vraag voorbeeld voor advocaten zonder dilemma.

      Lees meer

      De top 10 intervisie voorbeelden in de advocatuur

      7 september 2021

      Door intervisie voorbeelden bij collega-advocaten neer te leggen ontdek je verrassende nieuwe invalshoeken. Intervisie voorbeelden kunnen onder andere te maken hebben met het inhoudelijke werk, problematische vraagstukken, ervaringen, gevoelens, overtuigingen en organisatieveranderingen.

      Lees meer

      Kan ik als advocaat opleidingspunten behalen voor het volgen van intervisie?

      25 augustus 2021

      Advocaten in Nederland moeten tijdens hun loopbaan geschoold blijven. Dit schrijft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voor. Hierbij komen ook nog eens een jaarlijks vereiste po-punten bij die advocaten moeten behalen. Vaak krijgen wij de vraag hoe het nu precies zit met het behalen van opleidingspunten (po-punten) en het volgen van intervisie.

      Lees meer